Skip to main content
Hjem
En hyllest til alle heltene som jobber med lønnsspørsmål

En hyllest til alle heltene som jobber med lønnsspørsmål

fra  desember 9, 2022 | 3 min lesetid

I USA snakker man ofte om «unsung heroes», når de skal beskrive de som drar det tunge lasset bak kulissene for å gi andre rom og muligheter. Utvilsomt tilhører alle som jobber for lønn denne kategorien.
 
For mange har pandemien betydd økt arbeidsmengde, ikke minst når det gjelder all den rådgivningen som forventes å gjøres på toppen av det vanlige løpende arbeidet – samtidig som man trenger å sette seg inn i midlertidige reguleringer og støttepakker. 
 
Å ha riktig kompetanse er en styrke som flere og flere mennesker har innsett under pandemien. Dette gjelder ikke minst de som jobber med lønnsspørsmål.
 
– Min følelse er at det er viktig at det på en arbeidsplass er en (eller flere) personer man kan henvende seg til ved lønnsspørsmål, ikke bare når det gjelder egen lønn men også når det gjelder generelle lønnsspørsmål. Det er verdifullt og tidseffektivt å ha en person som kan støtte både ledere og ansatte i saker som pensjon, hvordan pensjonen påvirkes dersom jeg velger å ta fri, om jeg ønsker å endre lønn osv. sier Mette Brubak, Senior Solution Consultant hos Unit4.
 
Mette mener også at det dessverre er mange arbeidsplasser som mangler forståelse for hvor mye kunnskap folk som jobber mot lønn besitter.

– Lønn er noe man forventer å få en gang i måneden, det skal rett og slett bare fungere. Det er derfor viktig å skape forståelse og løfte heltene som jobber med dette, de besitter utrolig kunnskap, både gjeldende lover, forskrifter og avtaler. Hvis bedriftene hadde mer kunnskap om dette, kunne de brukt sine lønnede kollegaer som klangbunn for mange flere saker enn det som gjøres i dag.

Hvordan vil du beskrive de som jobber på lønn, er det noen fellestrekk som kjennetegner disse personene?

– Det første jeg tenker på er at disse menneskene er veldig lojale og serviceorienterte, de vil alltid hjelpe og gjøre alt for at lønnen skal være riktig – selv om dokumentene kan være ufullstendige og sene. De er også veldig grundige og utrolig flinke til å sjonglere mange saker samtidig.

Tror du pandemien har betydd økt arbeidsmengde for de som jobber med regnskap og lønn?

– Jeg er overbevist om at arbeidsmengden har økt, ikke minst med det midlertidige regelverket og støttepakkene som er lagt til som ofte krevde raske løsninger på kort varsel og i utgangspunktet innebar mange manuelle prosedyrer for å få alt på plass. I mange tilfeller har det også betydd en endret måte å jobbe på, siden man, akkurat som i mange andre yrkesroller, raskt har måttet lære seg å jobbe mer digitalt, noe vi vil ha nytte av – det er mulig, f.eks. ikke lenger å låse en mappe med informasjon i et skap på arbeidsplassen når mange jobber hjemmefra,

Å ha rett kompetanse er en styrke, ikke minst dersom du jobber med regnskaps- og lønnsspørsmål. Tror du flere bedrifter og kolleger har innsett dette på grunn av pandemien?

– Kanskje mindre bedrifter har skjønt viktigheten av å ha en person som kan detaljene rundt lønnsspørsmål, men jeg tror vi har mye arbeid å gjøre for å få frem viktigheten av riktig kompetanse når man jobber med lønn og økonomi. De ulike rollene kan i mange tilfeller støtte hverandre, men det er vanskelig å holde seg oppdatert på begge områder.

Til slutt, hva kjennetegner en god lønnskonsulent?
 
– Jeg vil si at en god lønnskonsulent, ved siden av riktig kompetanse, også har øye for detaljer og er nysgjerrig. Lønn er et område som er i stadig endring, både når det gjelder lover og regler men nå også hele måten å jobbe på.

For mer informasjon om vårt HR- og lønnssystem, les her >> 

Sign up to see more like this